Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... de aftrekbare rente eigen woning als hoofdverblijf, 30 jaar renteaftrek hypotheek, scheelt een slok op een borrel!

aftrekbare rente eigen woning - aftrekbare hypotheekrente

De basis regel voor de aftrekbare rente eigen woning, zoals de gemiddelde Nederlander wellicht weet is de volgende:

Aftrekbaar zijn in basis (periodieke) rentekosten op uw hypotheek voor uw eigen woning als hoofdverblijf (de rente is aftrekbaar in box 1). Deze renteaftrek geldt voor een periode van maximaal 30 jaar!
Voor zover u na 30 jaar nog een deel van de oorspronkelijke hypotheek nog niet heeft afgelost, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar.
Koopt u een nieuwe woning en verkoopt u de oude woning dan geldt voor de aftrekbare rente de bijleenregeling en voor het nieuwe deel opnieuw een 30– jaars aftrek termijn.

De bijleenregeling maakt het alweer iets ingewikkelder.

Lees meer over de bijleenregeling die de mogelijkheid van aftrek van betaalde rente over de financiering van uw eigen woning als hoofdverblijf beperkt.

Hoewel de basisregel en de bijleenregeling wellicht in basis nog duidelijk zijn, de concrete uitwerking kan nog veel vragen oproepen. Zeker als u ook kosten heeft gefinancierd waarvoor de aftrek van rente niet van toepassing is, of indien u al meerdere huizen als eigen woning heeft gehad.

Het wordt zeker ingewikkeld, indien u met verschillende fiscaal partners reeds woningeigenaar bent geweest (en die partners ook weer enige malen woningeigenaren zijn geweest), dan kan het dossier behoorlijk gewikkeld worden. De kans dat u klakkeloos teveel aftrekbare rente opgeeft is dan zeer goed aanwezig.

Een goede hypotheekadviseur kan u dan van dienst zijn.

aftrekbaarheid van vooruit betaalde rente

Voor de aftrek van rente in enig jaar, mag u vooruitbetaalde rente voor het opvolgende jaar reeds aftrekken in het jaar van betaling. Het betaalmoment is van belang. U mag bovendien maximaal 6 maanden de vooruitbetaalde rente aftrekken, bovendien niet meer dan vooruitbetaald is. Voorts moet vaststaan dat de betaling vooruitbetaalde rente betreft.

aftrekbare rente eigen woning

belastingvoordeel hypotheek, belastingaftrek

» overzicht