Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... de bijleenregeling beperkt de fiscale aftrek van rente van de hypotheek over uw eigen woning aanmerkelijk, u wordt geacht de overwaarde in uw nieuwe huis te stoppen

Bijleenregeling: beperking in aftrekbare rente eigen woning

Als u een nieuwe woning koopt als eigen woning (box 1) en u dan wordt u geacht de overwaarde, zijnde het verschil tussen de hogere verkoopwaarde (na aftrek verkoopkosten) en het restant van de afgeloste hypotheek (de zogenaamde eigen woning schuld) bij verkoop als financiering voor de nieuwe woning te gebruiken. De fiscus definieert dit als de eigen woning reserve.

Of u dit nu wel of niet feitelijk voor de nieuwe woning aanwend doet niet ter zake: de rente over de voor u netto opbrengst van uw woning mag u niet meer aftrekken.

Indien uw een fiscaal partner heeft en u gaat uit elkaar dan neemt ieder zijn/haar deel van de eigen woningreserve mee (in gemeenschap van goederen 50%), tenzij de een achterblijft en het aandeel van de ander overneemt. De gehele eigen woningreserve gaat dan naar de verkrijgende partij.

Het dossier hoeveel rente feitelijk afgetrokken kan worden kan al snel ingewikkeld worden zeker bij wissende fiscale partners die al diverse eigen woning dossiers hebben opgebouwd. Dit geldt niet alleen voor de bijleenregeling maar ook voor de 30 jaars- periode.

bijleenregeling eigen woning

belastingvoordeel hypotheek, belastingaftrek

» overzicht