Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... het nut van een hypothecaire zekerheid, over hypothecaire zekerheden

Nut van hypothecaire zekerheden

Wat is nu het nut van een hypothecaire zekerheid? Die vraag kunnen wij snel beantwoorden. Door het verschaffen van een hypothecaire zekerheid wordt u in staat gesteld eigenaar te worden van een huis of woning. Tenzij u over veel geld beschikt, is er geen andere mogelijkheid een huis of woning te verwerven zonder afgifte van een hypothecaire zekerheid, simpel omdat u anders geen geldlening kunt krijgen. U betaalt het huis zelf of u leent en aan een lening van een dergelijk groot bedrag zit een hypothecaire zekerheid verbonden.

Los van het feit of u nu met gemak de verplichtingen (rente, aflossing) over een lening kunt nakomen, het is voor een bank en zelfs u niet zeker of deze situatie ook zo blijft en of u zich aan de inlossing van deze verplichtingen kunt of wilt houden. Met uw huis als hypothecair onderpand neemt de kans aanmerkelijk toe dat u u 'best' zult doen aan de verplichten te voldoen en mocht dit niet zo zijn: ter aflossing van de schuld heeft de bank uiteindelijk het recht de economische opbrengst van uw huis naar zich toe te trekken zonder dat anderen hierbij kunnen komen.

Hoewel er de laaste jaren een stijgende lijn zit in gedwongen huis verkopen (op last van de bank), is het toch een uitzondering. Het is een middel dat toch ten laatste wordt aangewend.

woning als zekerheid

meer over hypotheek:

hypotheken algemeen