Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

...met een overbruggingsgarantie draagt de verkoper van een woning deels bij in de dubbele woonlasten van de koper, in het geval deze zijn huidige woning nog niet verkocht heeft...

De overbruggingsgarantie

De overbruggingsgarantie is een afspraak tussen koper en verkoper van een woning en is geen hypotheek. De overbruggingsgarantie is weer helemaal terug en wordt vaker dan voorheen afgesloten.
Koopt u een woning met overbruggingsgarantie dan is de verkoper bereid voor een beperkte periode bij te dragen in de lasten van uw huidige woning zolang u die nog niet verkocht heeft.

Zeker in de huidige markt kan het opwerpen van overbruggingsgarantie zin hebben. Steeds minder mensen kopen een huis of woning voordat zij hun huidige woning verkocht hebben.

Zoals aangegeven is een overbruggingsgarantie een afspraak tussen koper en verkoper en hier is geen bank bij betrokken. Koper en verkoper van een woning kunnen overeenkomen dat de verkoper bijvoorbeeld een maandelijks bedrag aan de koper betaalt totdat het deze zijn huidige woning heeft verkocht. De afspraak kan gelden voor 1 jaar, maar partijen zijn hier vrij in.

In praktijk is een overbruggingsgarantie beperkt in tijd en geld en wordt deze notarieel vastgelegd bij de koopovereenkomst van de woning. De notaris houdt ook een deel van de koopsom onder zijn beheer (de maximale garantie), zodat de koper zekerheid heeft dat verkoper bijdraagt. Wat niet voor de garantie wordt aangewend gaat alsnog naar de verkoper.

Er zitten voor- en nadelen aan een overbruggingsgarantie voor beide partijen, maar in deze tijden is het voor de verkoper vaak te prefereren boven een lang te koop staande woning. Voor de koper levert het een stuk korting in de dubbele woonlasten.

fiscale behandeling overbruggingsgarantie

De belastingdienst stelt zich op het standpunt dan een overbruggingsgarantie niet als korting op koopbedrag op de woning, die is bepaald in de koopovereenkomst. Dit betekent dat de eigenwoningschuld niet aangetast wordt bij eventuele ontvangsten uit de overbruggingsgarantie. De koper kan over deze bedragen onbelast beschikken en hoeft deze ook niet aan te wenden voor het verlagen van zijn/haar hypotheek. Andersom zal de verkoper eventuele betaling van de garantie niet van de verkoopprijs kunnen aftrekken. De eigenwoningreserve wordt daardoor wel hoger terwijl er mischien geen opbrengst tegenover staat.

De overbruggingsgarantie heefat weinig te maken met hypotheken, de behandeling hier is ingegeven omdat de overbruggingshypotheek nog wel eens verward wordt met overbruggingsgarantie. Als koper zal een bank u wel eerder een overbruggingshypotheek afgeven als er een overbruggingsgarantie is.

overbruggingsgarantie