Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

...informatievoorziening van een hypotheekadviseur is inmiddels een informatieplicht geworden, de AFM kijkt toe en controleert...

goede informatievoorziening hypotheekadviseur

In de Wft (wet financieel toezicht), de wet ten dienste van de AFM, staat: "Informatie moet volledig, niet misleidend en begrijpelijk zijn." De informatievoorziening van de hypotheekadviseur schoot nog wel tekort. Het heeft geleid tot een informatieplicht voor de hypotheekadviseur.

Voor een hypotheekadviseur betekent dat deze zich hier aan moet houden, en als adviseur of bemiddelaar dient de hypotheekadviseur u te informeren over:

  • Informatie over het hypotheekproduct zelf in algemene zin, maar ook over het specifieke hypotheekproduct.
  • Informatie over eventuele afspraken met een bank of verzekeraar (de aanbieder). Wat is de verbintenis tussen de hypotheekadviseur en de aanbieder (is de relatie tussen adviseur en hypotheek-aanbieder of aanbieder van een verzekering exclusief?)
  • Informatie over de kosten en risico’s van een product, terug te vinden in de financiële bijsluiter.
  • Informatie over wat de hypotheekadviseur verdient aan het product wat hij adviseert of waarin hij bemiddelt.

Sinds1 januari 2009 moeten tussenpersonen in hypotheken en verzekeringen de verdiensten aan de consument vertellen.

De financieel hypotheek adviseur moet dus met de billen bloot. Dat is prima, voorheen was volstrekt onbekend wat een hypotheekadviseur verdiende en wat de afspraken met de hypotheekaanbieders waren.

Als consument,  moest je maar geloven dat de hypotheekadviseur je belangen behartigde (en dat was natuurlijk vaak niet zo). Hoe hoger de hypotheek en hoe meer producten verkocht werden, hoe hoger de verdienste.

Dat is nu niet echt gewijzigd, maar u heeft een beter inzicht hoe de verdiensten geregeld zijn en kunt daar beter u conclusie uit trekken.

 

Informatieplicht en goede informatie van hypotheekadviseur