Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

...wat kost een hypotheekadvies of wat is een redelijke provisie voor de hypotheekadviseur? Pas bij tekenen weet u het..wilt u uurtje factuurtje gaan betalen?....

kosten hypotheekadvies - provisie hypotheekadviseur

Wat zijn de kosten van een hypotheekadvies en wat is de provisie van een hypotheekadviseur? Vòòr april 2009 had de consument daar geen inzage in, nu is het verplicht dat een hypohteekadviseur zijn provisie duidelijk maakt aan de consument.

De vraag is of consumenten eigenlijk willen weten wat een hypotheekadvies kost. De consument vergelijkt vaak de maandlasten van een hypotheek en is vaak niet geïnteresseerd in de verdiensten van een hypotheekadviseur. Toch heeft de hypotheekadviseur nu de plicht de verdiensten kenbaar te maken. Weet de consument echter ook wat de verdiensten waren als de hypotheek adviseur een andere hypotheek had geadviseerd? En kan de consument nu beoordelen of een provisie voor het 'advies' hoog of laag is?

Een gemiddelde provisie van een hypotheekadviseur (of hypotheekbemiddelaar) is:

  • Spaarhypotheek  2%
  • Aflossingsvrije hypotheek 1%
  • Hybride hypotheek  2,5%
  • Bankspaarhypotheek 1,6%

bron: Vereniging Eigen Huis (2009)

Wordt u voor een spaarhypotheek van € 250.000,- dus meer dan € 5.000,- aan (niet zichtbare) kosten in rekening gebracht (provisie hypotheekadviseur c.q. bemiddelaar), dan kunt u hier tenminste vragen over stellen.

Het dienstverleningsniveau kan nogal verschillen, dus het is ook te letten op wat de rol en toegevoegde waarde van de hypotheekadviseur is.

Naast de verbeterde transparantie is nu ook bepaald dat niet alle provisie gelijk uitbetaald mag worden, maar een deel uitgespreid wordt over een periode van 10 jaar. Er zijn inmiddels ook provisie-loze hypotheken in omloop. Bij deze hypotheken dient u de adviseur te betalen, waarbij keuze is tussen bijvoorbeeld een vast tarief of een uurtarief.

De hypotheekaanbieder geeft geen provisie of de provisie wordt aan u doorgegeven. De vraag is uiteindelijk of het nu goedkoper is of niet, en hoeveel uren heeft een hypotheekadviseur nodig voor zijn/haar advies? Aangezien u niet dagelijks een hypotheek afsluit is dit voor u moeilijk te bepalen. Veel tijd gaat vaak zitten in het papieren schuiven, dat is wel werk, maar is dat nu advies? Hanteert een adviseur dan verschillende uurtarieven?

Laten we zo stellen: indien u een hypotheek afsluit voor € 300.000,- en u heeft een goed belegde boterham, uw papieren zijn op orde en uw eigen woning voorgeschiedenis is eenvoudig dan is een provisie van € 7.500,- voor een hybride hypotheek, gewoon erg goed betaald. Daar zou een hypotheekadviseur heel veel uurtjes voor moeten schrijven, die niet gemaakt worden. Daarentegen kan een bankspaarhypotheek van € 150.000,- met een gemiddelde provisie van € 2.400,- soms wel eens veel werk kosten, zeker als u met uw derde woning met uw derde partner in de weer bent, en het advies uw persoonlijke situatie goed in beeld brengt.

Een hypotheek aanvragen kunnen de meeste mensen gewoon zelf kunnen doen, maar dat kost wel tijd (verschillende hypotheekaanbieders zelf benaderen), goed bepalen wat je wilt is een eerste voorwaarde! en ook het onderhandelen vergt natuurlijk de nodige inzichten, en het is niet zo dat u de provisie altijd in eigen zak kunt steken. De afsluitprovisie voor de bank of verzekeraar kunt u er meestal goed uitslepen en dat is ongeveer 1%. U bent er zo zelf 40 uur mee bezig, maar met een hypotheekadviseur is dit niet altijd anders; het kost u de nodige tijd. Een bank zal zonder hypotheekadviseur ook zelf meer aan zorgplicht moeten doen en daarvoor de kosten voor hypotheekadvies in rekening moeten brengen! Rechtstreekse benadering is daarom niet altijd goedkoper, los van het feit of u met 5 personen wilt spreken of 1.

Wij zijn groot voorstander van uurtje factuurtje, maar of de consument dat altijd is, is nog maar de vraag.

kosten hypotheekadvies & provisie hypotheekadviseur