Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... een hypotheek met een rentevaste periode geeft u zekerheid en is nu historisch gezien niet onaantrekkelijk. Voorkeur voor zeker en vast? kies een hypotheek met rentevaste periode.

Vaste hypotheekrente

Gaat u een hypotheek lening aan dan is dè vraag: wordt het een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. Een absoluut juiste keuze welke vaste rente periode te kiezen is bij voorbaat niet te maken. Enige overwegingen waarom voor een variabele hypotheek te kiezen vindt u onder variabele rente. Zoals altijd zal achteraf pas blijken of uw keuze voor een rentevaste periode economisch juist is geweest.

De afgelopen 10 jaar is de vraag naar hypotheken met een rentevaste periode flink gestegen. In de regel kiezen mensen voor een vaste rente en dat vinden wij niet onverstandig, zeker omdat de rentestanden historisch gezien alweer de nodige jaren relatief laag zijn. Met een  hypotheekrente van rond de 5 tot 5,50% kunt u uw hypotheekrente voor een flinke tijd (15 jaar) vastzetten. Elke % telt, maar historisch gezien doet u nog altijd een prima zaak.

De lange termijn rente is in 2009 wat opgelopen maar nog steeds wat mij betreft aantrekkelijk, zeker bij banksparen of een spaarhypotheek. Ongetwijfeld heeft u al bemerkt dat u op de spaarrekening erg weinig ontvangt. Via banksparen of een spaarhypotheek vangt u tenminste nog wat spaarrente op uw spaargeld.

Welke vaste rente-periode voor uw hypotheek?

Bij de keuze voor een vaste rente heeft u keuze voor een periode van 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar of 20 jaar of zelfs 30 jaar een vaste hypotheekrente. De vaste hypotheekrente stijgt naarmate de rentevaste periode langer is. 

Het kiezen van de rentevaste periode kan lastig zijn, maar als u besloten heeft voor een rentevaste periode lijkt het verstandig voor een langere termijn te kiezen als de actuele rentestanden historisch gezien laag zijn.

Verder is het ook van belang naar de hypotheek soort te kijken. Bij banksparen of bij een spaarhypotheek is de rente die u ontvangt gekoppeld aan de door u te betalen hypotheekrente. Aan de kostenkant van de rente betaalt de fiscus mee, de opbrengstenkant is geheel voor u en komt belastingvrij (onder voorwaarden) vrij.

Een hypotheek met een rentevaste van 20 tot 30 jaar is m.i. niet zo interessant. Hoelang woont u waar u woont? Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Met een rentevaste periode van 10 tot 15 jaar komt u een eind.

Voordelen vaste hypotheekrente

  1. Duidelijkheid wat de maandlast van de hypotheek is.
  2. Een vaste hypotheekrente ontzorgt en bespaart u tijd! Eenmaal gekozen: het is zoals het is.

Nadelen van een vaste hypotheekrente

  1. Gemiddeld gezien betaald u een hogere last. Zekerheid kost geld.
  2. Wellicht gevoelig voor oversluiten van uw hypotheek en bij oversluiten bestaat de kans dat u meer gaat lenen.