Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

de annuïteiten hypotheek - annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Het kenmerk van een annuïteitenhypotheek is dat bij de annuïteitenhypotheek de hypothecaire lening op einde looptijd precies is afgelost tegen een (bruto) maandbetaling die constant is. Met andere woorden: het rentedeel en het aflossingsdeel opgeteld is constant bij een annuïteitenhypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u aan het begin veel rente en weinig aflossing. In de eindfase is dit omgekeerd. Omdat het rentedeel aftrekbaar is en het aflossingsdeel in de annuïteitenhypotheek niet, zijn de netto maandlasten aan het begin lager en later hoger.

De annuïteitenhypotheek wordt niet zoveel meer gebruikt, maar blijft een elegante vorm en is zeer overzichtelijk. Met de maandelijks stijgende aflossing lost u gewoon af en neemt de rentelast af. Hoewel de annuïteitenhypotheek misschien niet helemaal fiscaal efficiënt is (door tijdens de rit af te lossen geniet u niet de volledig mogelijke aftrek t.o.v. van de beginsituatie): u bent weinig kwijt aan allerlei transactiekosten en beheerskosten t.o.v. van bijvoorbeeld een beleggingshypotheek. Bij een annuïtaire hypotheek is er geen risico van restschuld of een spaarpot die mischien niet voldoende is om de lening af te lossen. En dat kan een geruststellende gedachte zijn.

Een rationele benadering is natuurlijk de totale kosten te bekijken, in combinatie met de risico's en niet alleen de fiscale component, waar aanbieders nogal op sturen. Aan een annuïteiten hypotheek kan een adviseur of bank minder aan nevenproducten verdienen. En dat steekt u weer in uw zak.

Door de komst van aflossingsvrije hypotheek waarop wel vrijwillig kan worden afgelost (boetevrij voor een bepaald % per jaar) is de annuïteitenhypotheek ook min of meer (vrijwillig) na te bootsen.

Voordelen annuïteitenhypotheek:

  1. Geen onzekerheid over de eindsom: de lening kan worden afgelost.
  2. U spaart.
  3. weinig additionele voorzieningen nodig (verzekeringen), weinig kosten aan andere producten.
  4. Relatief eenvoudig: Het aflossings- en renteschema staat gedurende de hele looptijd bij voorbaat vast.

Nadelen annuïteitenhypotheek:

  1. De rentecomponent neemt af gedurende de looptijd en u geniet minder fiscaal voordeel; uw netto maandlast stijgt. Dit speelt echter voornamelijk verder in te toekomst.

 

 

annuïteiten hypotheek