Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

bankbeleggen hypotheek - bankbeleggingshypotheek

Bankbeleggen hypotheek

Bij de bankbeleggen hypotheek belegt u geld op een geblokkeerde rekening. U betaalt een rente voor de lening en tevens belegt u maandelijks op een geblokkeerde rekening. Het product bankbeleggen hypotheek is nog relatief nieuw.

De Wet Banksparen behoort bij het aflossen van de hypotheek,en heet het Spaarrekening Eigen Woning regime (SEW). Zo is er ook een Beleggingsrekening Eigen Woning regime (BEW). Bij bankbeleggen met een geblokkeerde beleggingsrekening (de BEW dus) wordt de inleg belegd.  Bankbeleggen met een beleggingsrekening lijkt op de Beleggingshypotheek.

De essentie bij een bankbeleggen hypotheek is dat het opgebouwde vermogen op de beleggingsrekening niet in box 3 belast wordt (belasting op vermogen), dit in tegenstelling wanneer u spaart of belegt op een eigen niet geblokkeerde rekening, nog altijd een prima alternatief (maar niet fiscaal efficiënt).

De uitkering die aangewend wordt ter aflossing, is ook belastingvrij voor box 3 mits voldaan aan enige criteria:

 • de geblokkeerde rekening dient minimaal 15 jaar in stand te blijven.
 • de hoogste inleg mag nooit meer dan 10 keer de laagste inleg bedragen
 • de maximale vrijstelling is beperkt tot het hypotheekbedrag.
 • bij bankbeleggen geldt verder dat bij een looptijd tussen 15 en 20 jaar maximaal € 32.900 fiscaal onbelast mag vrijvallen en boven de 20 jaar looptijd een bedrag van € 145.000. Bedragen zijn per persoon.

Bij overlijden valt de rekening vrij en in tegenstelling tot de beleggingshypotheek bevat de bankbeleggen geen verzekeringscomponent en valt alleen het saldo van de bankbeleggingsrekening vrij. Dit zit dan in de nalatenschap en wordt niet op de hypotheek afgelost.

De bankbeleggen hypotheek is ingezet als alternatief voor de beleggingshypotheek (kapitaalsverzekering eigen woning), welke ondergebracht moest worden bij een levensverzekeraar. Bij bankbeleggen is de rente die betaald wordt op de lening uiteraard volledig aftrekbaar.

Voordelen banksparen hypotheek:

 1. Relatief goedkoop
 2. Met bankbeleggen werkt u aan vermogensopbouw
 3. Maximaal voordeel uit renteaftrek op uw hypotheek
 4. Bankbeleggen is min of meer losgekoppeld van uw hypotheek
 5. Duidelijk: door het afwezig zijn van een verzekeringscomponent is het beleggings- en verzekeringsaspect beter te scheiden.
 6. het vermogen wordt niet tot box 3 gerekend (mits te voldoen aan termijn en andere voorwaarden).

 Nadelen banksparen hypotheek:

 1. Het vermogen is niet beschikbaar (wilt u dit buiten box 3 houden), staat relatief lang vast
 2. Bij de banksparen met beleggen hypotheek of bankbeleggen is de uitkomst van uw eindvermogen ongewis.
 3. Geen verzekeringscomponent.

bankbeleggen hypotheek