Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

banksparen hypotheek - banksparen

Banksparen hypotheek

Bij de banksparen hypotheek spaart u geld op een geblokkeerde rekening. U betaalt een rente voor de lening en tevens spaart of belegt u maandelijks op een geblokkeerde rekening. Banksparen is fiscaal aantrekkelijk en relatief overzichtellijk. Het product banksparen hypotheek is nog relatief nieuw.

De Wet Banksparen behoort bij het aflossen van de hypotheek,en heet het Spaarrekening Eigen Woning regime (SEW). Zo is er ook een Beleggingsrekening Eigen Woning regime (BEW). Bij banksparen met een geblokkeerde beleggingsrekening (de BEW dus) wordt de inleg belegd. Banksparen lijkt veel op de Spaarhypotheek vorm. Banksparen met een beleggingsrekening lijkt op de Beleggingshypotheek.

De essentie bij een bankspaarhypotheek is dat het opgebouwde vermogen op de spaarrekening niet in box 3 belast wordt (belasting op vermogen), dit in tegenstelling wanneer u spaart op een eigen niet geblokkeerde rekening, nog altijd een prima alternatief (maar niet fiscaal efficiënt).

De uitkering die aangewend wordt ter aflossing, is ook belastingvrij voor box 3 mits voldaan aan enige criteria:

 • de geblokkeerde rekening dient minimaal 15 jaar in stand te blijven.
 • de hoogste inleg mag nooit meer dan 10 keer de laagste inleg bedragen
 • de maximale vrijstelling is beperkt tot het hypotheekbedrag.
 • bij banksparen geldt verder dat bij een looptijd tussen 15 en 20 jaar maximaal € 32.900 fiscaal onbelast mag vrijvallen en boven de 20 jaar looptijd een bedrag van € 145.000. Bedragen zijn per persoon.

Bij overlijden valt de rekening vrij en in tegenstelling tot de spaarhypotheek bevat de banksparen geen verzekeringscomponent en valt alleen het saldo van de bankspaarrekening vrij. Dit zit dan in de nalatenschap en wordt niet op de hypotheek afgelost.

Banksparen is ingezet als alternatief voor de spaarhypotheek (kapitaalsverzekering eigen woning), welke ondergebracht moest worden bij een levensverzekeraar. Bij banksparen is de rente die betaald wordt op de lening uiteraard volledig aftrekbaar.

Voordelen banksparen hypotheek:

 1. Relatief goedkoop
 2. Met banksparen spaart u vermogen
 3. Maximaal voordeel uit renteaftrek op uw hypotheek
 4. Zekerheid over bereiken van het spaardoel (bij een SEW)
 5. Banksparen is min of meer losgekoppeld van uw hypotheek
 6. Duidelijk: door het afwezig zijn van een verzekeringscomponent is het spaar en verzekeringsaspect beter te scheiden.
 7. het spaargeld wordt niet tot box 3 gerekend (mits te voldoen aan termijn en andere voorwaarden).

 Nadelen banksparen hypotheek:

 1.  Het spaargeld is niet beschikbaar (wilt u dit buiten box 3 houden), staat relatief lang vast
 2. Bij banksparen met beleggen is de uitkomst van uw eindvermogen ongewis.
 3. Geen verzekeringscomponent.

Net zoals bij een spaarhypotheek is een banksparen hypotheek relatief aantrekkelijk bij een wat hogere of hoge rente. Enerzijds stijgen natuurlijk wel uw rentelasten op uw hypotheek, maar die zijn aftrekbaar, anderzijds spaart u tegen een hoger rendement belastingvrij.

banksparen hypotheek