Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... met een groene hypotheek weet u zeker dat u milieuvriendelijke een energie zuinige woning heeft en bespaart u op hypotheek en energiekosten

Groene hypotheek

De groene hypotheek is een speciale hypotheek waarbij u rentekorting krijgt. In tegenstelling tot de duurzame hypotheek zegt de groene hypotheek wel iets over uw woning. In het geval u een milieuvriendelijke - met name relatief energie zuinige woning bouwt of verbouwing doet, kunt u groene hypotheek afsluiten.  U moet dan wel voldoen aan criteria voor duurzame woningbouw en daarvoor dient formeel een groenverklaring van het SenterNovem ter krijgen. Banken of intermediairs kunnen zo'n groenverklaring aanvragen.

De groene hypotheek was nogal gelimiteerd in omvang, maar is in 2008 opgetrokken tot € 100.000,-. Ook veel eisen zijn vervallen. Sinds 2008 gaat het vooral om verbeteringen aan de energiezuinigheid van de woning binnen het energielabel. Hoe meer verbeteringen u wilt en kunt aanbrengen hoe hoger de groene hypotheek kan zijn. Ook (en misschien juist oudere huizen komen in aanmerking). Om in aanmerking te komen voor het maximum van de groene hypotheek moet u uw woning tot A-label kunnen optrekken. Dat is geen eenvoudige opgave, maar dan zit u wel in een energie zuinige woning met duurzame materialen.

De rente over het groene hypotheekdeel is 1% tot 1,5% lager dan vergelijkbare hypotheek zonder groenverklaring.

Naast de beperking in hoofdsom van de groene hypotheek heeft deze ook een maximale looptijd van 10 jaar. Deze hypotheek bestaat uit twee delen: een standaard deel en een 'groen' deel van maximaal 100.000 euro waarover u 1 tot 2% minder rente betaalt dan de marktrente gedurende maximaal 10 jaar, daarna vervalt u eventueel naar een andere hypotheek.

voordelen groene hypotheek:

  1. U leent tegen aantrekkelijker tarief (voor 10 jaar)
  2. U werkt aan een engergie zuinige woning en bespaart dus ook op energieverbruik en werkt aan duurzaamheid en leidt tot waardestijging van uw woning.

nadelen groene hypotheek:

  1. Het is niet eenvoudig om aan de maximum eisen te voldoent (A-label), maar € 50.000 groene hypotheek moet mogelijk zijn.

Een variant op de groene hypotheek is de klimaat hypotheek ontwikkeld door de Rabobank. Dit is een eigen variant die niet gekoppeld is aan de groenverklaring van SenterNovem.

 

groene hypotheek