Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

spaarbeleggingshypotheek: zeker sparen èn risico & rendement door beleggen

spaarbeleggingshypotheek

De spaarbeleggingshypotheek is een combinatie van verschillende hypotheken. De spaarbeleggingshypotheek is combinatie van een spaarhypotheek en beleggingshypotheek.  Het is dus eigenlijk een hybride hypotheek.

Ook bij deze hypotheekvorm lost u gedurende de looptijd van de hypotheek niets af en geniet u dus van het maximaal renteaftrek-voordeel.

Bij de spaarbeleggingshypotheek heeft u keuze hoe u de inleg wenst te verdelen. U kunt een deel van de inleg voor de kapitaalsopbouw van uw hypotheek aanwenden om te sparen en een deel om te beleggen, bijvoorbeeld in aandelen of obligaties. Gedurende de looptijd van uw spaar-beleggingshypotheek kunt u die verhouding aanpassen - er gelden soms wel beperkingen van de mate waarin. Ook heeft u veelal keuze in welke fondsen u het beleggingsdeel wenst te stoppen, uiteraard veelal beperkt tot de huisfondsen van de leverancier van de hypotheek.

Een (deel) van de hypotheekuitkering: het eindkapitaal is gegarandeerd - het spaardeel - en voor het beleggings/verzekeringsdeel kan dat ook mogelijk zijn. U kunt altijd nog los een overlijdensrisicoverzekering afsluiten (dit kan ook verplicht worden).

Voordelen spaar-beleggingshypotheek

  1. Maximale renteaftrek gedurende de looptijd
  2. Ten opzichte van een beleggings- of spaarhypotheek heeft u hier keuze op welke wijze u uw kapitaal ter aflossing van de hypotheek wilt opbouwen
  3. onder voorwaarden bouwt u belastingvrij vermogen op
  4. gedurende de looptijd kunt u uw inleg anders aanwenden (let echter ook op de beperkende voorwaarden)

nadelen spaar-beleggingshypotheek

  1. Door de combinatie is deze hypotheekvorm duurder en het is minder duidelijk waarvoor u welke kosten maakt (en dus niet inlegt als spaar- of beleggingsrendement
  2. Kapitaalsopbouw uit beleggingsdeel niet zeker.
  3. U dient op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de effecten- en aandelen beurzen.
  4. kosten van een hybride hypotheek zijn minder goed vergelijkbaar door de verschillende vormen waaronder de hybride hypotheken worden aangeboden. Niet alle aanbieders hebben deze hypotheekvorm in het assortiment.

De spaar-beleggingshypotheek is in zoverre handig dat u uw inleg - soms beperkt - kunt aanpassen naar marktomstandigheden, zonder dat u van hypotheekvorm hoeft te veranderen en op dat moment kosten maakt.

 

spaarbeleggingshypotheek