Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

opeet hypotheek: lenen op je huis om te leven. Pensioenvoorziening van velen.

De opeet hypotheek

Een opeet hypotheek wordt vaker gebruikt indien u uw huis heeft afgelost of een flinke overwaarde heeft en u wilt uw inkomen of pensioen aanvullen. Vooral als u wat ouder bent en u voorlopig in de huidige woning wilt blijven wonen en toch extra middelen wilt beschikken ligt een opeet hypotheek voor de hand.

Een opeet hypotheek handig zijn, maar let wel: in feite eet u uw huis op. Tot een bepaalde waarde van de executiewaarde bent u bij een opeet hypotheek gerechtigd om middelen op te nemen. Er zijn verschillende varianten waarop opname mogelijk is. Het opneembare deel kan op een spaarrekening gestort worden in zijn geheel of wordt gestructureerd in een maandelijks bedrag dat op uw lopende rekening wordt  bijgeboekt. 

Uiteraard betaalt u ook rente, deze rente is niet aftrekbaar van de belasting. De rente bij een opeet hypotheek wordt bijgeschreven op de hypotheek.

Bereken goed wanneer u de grens van uw opeet hypotheek heeft bereikt want op dat  moment zult u moeten overgaan om uw woning te verkopen en vervalt de extra aanvulling op uw pensioen.
Bovendien zult u dan moeten gaan huren en neemt de last flink toe.

De opeet hypotheek kent meestal een vaste rente (en uw financiert deze dus meestal ook me).

voordelen opeet hypotheek:

  1. u maakt uw overwaarde op uw huis liquide en beschikt over extra middelen.
  2. de rente is meestal vast en wordt meegefinancierd.
  3. u kunt voorlopig blijven wonen waar u zit

nadelen opeet hypotheek:

  1. U eet u huis (langzaam) op. Als u uw geld sneller opmaakt dan waarvan uitgegaan was, zult u uw huis moeten verkopen en moeten gaan huren
  2. U maandlast neemt dan fors toe, afh. van de daadwerkelijke overwaarde dan kunt u dat wellicht opvangen.

De opeethypotheek lijkt enigszins op de krediethypotheek, bij de laatste is de rente variabel, bij de opeethypotheek in principe vast.

Een opeethypotheek heet ook wel een seniorenhypotheek of een pensioenhypotheek.

opeet hypotheek

op-eet-hypotheek