Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

tweede hypotheek!

Tweede hypotheek

Een tweede hypotheek is een extra lening op dezelfde woning. Vaak wordt een aanvullende tweede hypotheek aangevraagd om groot onderhoud of een verbouwing te doen. Omdat de middelen vaak niet voorhanden zijn wordt een tweede aanvullende hypotheek afgesloten.

Voorzover de tweede hypotheek betrekking heeft op de eigen woning (als hoofdverblijf) en de gelden van de tweede hypotheek ook daadwerkelijk voor de eigen woning wordt aangewend is de rente over deze aanvullende hypotheek volledig aftrekbaar van de belasting. De hypotheek wordt dan vaak verstrekt in de vorm van een verbouwingshypotheek.

In de praktijk wordt een tweede hypotheek bij dezelfde hypotheekverschaffer afgesloten van de eertste hypotheek. Dat is geen noodzaak, maar een tweede hypotheekhouder heeft ook recht tot tweede hypotheek. Dit betekent dat de eerste hypotheekhouder voorrang heeft ten opzichte van de tweede hypotheekhouder. Dat is ook de reden waarom een tweede hypotheeklening veschaffer een hogere rente bedingt.

Ook wordt wel een tweede hypotheek aangegaan indien er voor andere redenen extra middelen nodig zijn in plaats van verbouwingsuitgaven. Vaak is dit dan in de vorm van een krediethypotheek. Is een uitgaveomvang en doel meer bepaald en er een goede overwaarde dan is een aflossingsvrije hypotheek de goedkoopste oplossing.

Voordelen tweede hypotheek:

  1. een tweede hypotheek is goedkoper dan consumptief krediet
  2. u verruimt uw liquiditeitspositie,  meer financiële armslag

Nadelen tweede hypotheek:

  1. lenen kost geld
  2. relatief veel transaktiekosten (taxatie, notariële aktie etc over een kleiner bedrag)
  3. met name indien de aanwending comsumptief gericht is: u holt u vermogenspositie uit.

 

 

tweede hypotheek