Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

tweede woning hypotheek - hypotheek op tweede woning

Tweede woning hypotheek

Op zoek naar een tweede woning hypotheek? Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende invullingen voor een tweede woning hypotheek mogelijk.

We gaan er even vanuit dat het een tweede woning betreft in Nederland, voornamelijk voor recreatieve doeleinden.

Als u flinke overwaarde heeft in uw woonhuis en uw inkomenssituatie laat het toe dan is het verstandig allereerst een tweede hypotheek te nemen op uw huidige woning. Een eventueel tekort vult u aan met een hypotheek op uw tweede woning. De hypotheekrente voor een tweede woning is in het algemeen hoger en de maximale hypotheeklening op een tweede woning is lager dan die op de eerste woning.

Heeft u geen of een beperkte overwaarde op uw huidige woonhuis, dan kunt u natuurlijk een hypotheek nemen op uw tweede woning. U zult meer eigen geld moeten meenemen en het is reëel dat de hypotheekverstrekker aanvullende voorwaarden en beperkingen stelt. Op een zuiver recreatieve woning als tweed woning zal overigens minder gefinancierd worden dan een woning die naast recreatie ook permanent bewoond mag worden.

Als u de woning wilt aanwenden voor verhuur, permanent of recreatief, dan zult u rekening moeten houden met een aanmerkelijke beperking in het te lenen hypotheekbedrag. Een verhuurde woning brengt in executiesituatie namelijk minder op dan een woning vrij van last.

De rente die u betaalt over een tweede woning hypotheek is niet aftrekbaar van box 1 (hiervoor geldt alleen de eigen woning, waarin ook daadwerkelijk gewoond wordt), ongeacht of u nu uw eerste woning hypotheek heeft uitgebreid. Ook de waarde van uw tweede woning wordt gerekend tot box 3 en hierover bent u dus 1,2% rendementsheffing over kwijt. Uiteraard kunt u wel de lening over uw tweede woning in mindering brengen op het vermogen in box 3.

De huurinkomsten uit een tweede woning (in box 3) zijn overigens verder onbelast.

In de situatie dat uw tweede huis zich in het buitenland bevind is er weer sprake van een andere situatie. De financiering van een tweede woning in het buitenland, zonder de eerste hypotheek aan te spreken is weer specialisten werk.

Slechts in uitzonderlijke gevallen is de rente over twee woningen aftrekbaar. Meer hierover bij dubbele hypotheek renteaftrek.

 

tweede woning hypotheek