Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... de verbouwingshypotheek, een hypotheek voor verbouwing of renovatie van uw woning, gebruik het verbouwingsdepot!

De verbouwingshypotheek

Een verbouwingshypotheek is een hypotheek met specifiek het doel de financiering van een verbouwing of renovatie van uw woning.
Met een verbouwingshypotheek financiering kunt u een verbouwing financieren. Het is dus een tweede hypotheek op uw eigen woning.

Voor zover u de financiering aangaat voor uw woning (verbouwing, renovatie) dan is de rente aftrekbaar. Er gelden hievoor geen andere criteria dan de eerste hypotheek.
De verbouwingshypotheek is op zichzelf niet afwijkend van een andere hypotheekvorm, mogelijk kiest u dezelfde vorm als uw eerste hypotheek, maar in de uitvoering soms verschillend omdat de hypotheek niet zomaar verschaft wordt. Vaak verloopt een verbouwingshypotheek via een verbouwingsdepot. Uit dit verbouwingsdepot kunt u dan de verbouwingskosten financieren. Opname is mogelijk als u daadwerkelijk kunt aantonen de kosten te maken. Met het volgen van deze procedure, bestaat er meer zekerheid dat de financiering ook daadwerkelijk aangewend wordt voor de verbouwing en dat geeft zekerheid aan de bank dat de woning meer waarde krijgt en maakt ook de renteaftrek beter te onderbouwen. Het dossier kunt u beter bewaren, mocht de balastingdienst later bewijzen opvragen of de verbouwingshypotheek ook daadwerkellijk is aangewend voor uw eigen woning. 

Afhankelijk van de overwaarde op uw woning is bij een verbouwingshypotheek niet altijd sprake van een verbouwingsdepot. Hoe hoger de overwaarde, hoe minder eisen een bank zal stellen en hoe lager de rente dan wel de transaktie kosten van uw verbouwingshypotheek zullen zijn.

Als er ruimte zit in uw hypothecaire inschrijving (de daadwerkelijk genoten hypotheeklening is lager) dan hoeft u geen nieuwe akte te registreren en kunt u de ruimte zonder nieuwe notariële akte te gelde maken. De ruimte kan zijn ontstaan doordat u heeft afgelost, dan wel dat de oorspronkelijke hypotheek inschrijving ook voor een hoger bedrag heeft plaatsgevonden. Uiteraard blijft u dan wel gebonden aan uw huidig hypotheekverstrekker en kunt u minder shoppen.

Kunt u de ruimte niet benutten uit uw huidige hypothecaire inschrijving dan zal er voor de verbouwingshypotheek een nieuwe akte moeten worden opgesteld die ook ingeschreven zal worden. Dit brengt voor de verbouwingshypotheek dus extra transaktiekosten met zich mee, net zoals met een gewone, eerste hypotheek. Lees verder ook bij tweede hypotheek.

Ook kunt u een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) overwegen,mits uw bouwplannen binnen de kaders van de NHG vallen. Een NHG verbouwingshypotheek is goedkoper, en u kunt ook uw gehele financiering mogelijk onder de NHG laten vallen. Meer over NHG hypotheken.

verbouwingshypotheek

meer over:

» verbouwingsdepot