Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... met een generatiehypotheek springen ouders of grootouders bij om koop en financiering van de eerste eigen woning mogelijk te maken

generatiehypotheek - generatie hypotheek

De generatiehypotheek is kwa naamgeving afkomstig van de Rabobank. De generatiehypotheek is niet zozeer een afwijkende hypotheekvorm, maar een hypotheek waarbij ouders, grootouders bijspringen om een hypotheeklening mogelijk te maken. De generatiehypotheek is een antwoord op de ontwikkeling van de huizenprijzen waarbij m.n. starters vaak niet meer aan het noodzakelijk hypotheekbedrag kunnen komen om een huis te kopen, omdat hun huidige inkomen de financiering binnen de norm nauwelijks toelaat.

In de uitwerking van de generatiehypotheek staan ouders of grootouders een deel garant voor de aflossing van de lening of dragen zij bij tot zekerheid van betaling en aflossing door (jaarlijks) schenking te doen aan hun zoon of dochter waarmee bijvoorbeeld de hypotheek verlaagd wordt. De uitwerking van de generatiehypotheek kan divers zijn. Ook kan dit een gezamelijke financiering zijn van de bank en ouders/grootouders waarbij de bank wel voorrang heeft (1e hypotheekrecht). De rentekosten zijn gewoon aftrekbaar en worden ook voldaan door schuldnemer.

Een generatiehypotheek geeft ook uitkomst als u zelfstandig bent en u weinig zekerheid kunt bieden dat het inkomen stabiel is, ook al verdient u momenteel prima. Banken zijn dan toch voorzichtiger.

Natuurlijk gaan ouders of grootouders een verplichting aan bij een generatiehypotheek.

voordelen generatiehypotheek:

  1. Hypothecaire lening wordt mogelijke gemaakt.
  2. verdere voordelen van de generatiehypotheek: zoals aan de specifieke hypotheekvorm.

nadelen generatiehypotheek:

  1. bijspringen is vaak niet voor niets: de hypothecaire last zal fors zijn t.o.v. inkomen, of het inkomen is weinig stabiel (hoeft niet)
  2. ouders en/of grootouders zijn betrokken en lopen ook risico; zijn (deels) mede hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.
  3. zij kunnen getroffen worden en daardoor eigen plannen niet meer kunnen uitvoeren of in de problemen komen.

De generatiehypotheek kan erg handig zijn, ouders en grootouders: kijk goed naar de voorwaarden en bespreek ook (en leg vast) wanneer eventuele hoofdelijke aansprakelijkheden weer kunnen vervallen.

 

generatiehypotheek

hypotheken voor starters