Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

de zelf sparen hyptheek - zelfsparenhypotheek: zelf sparen voor aflossing van hyptheek

zelf sparen hypotheek

De zelf sparen hypotheek (zelfsparenhypotheek) is een aflossingsvrije hypotheek die gecombineerd is met zelf sparen. Misschien een beetje flauw maar toch ook weer niet. De zelf sparen hypotheek is een prima variant en simpel van structuur.

Bij een zelfs paren hypotheek geniet u van maximale renteaftrek en u bent vrij om zelf te sparen. Geen bijzondere (fiscale) voorwaarden en u kunt over uw kapitaal beschikken afhankelijk van de condities verbonden aan de (internet-) spaarrekening. Het is natuurlijk de vraag of u de hypotheek geheel aflossingsvrij kunt invullen. De zelf sparen hypotheek Kan altijd voorzien worden van een OLV.

In tegenstelling tot banksparen en de spaarhypotheek valt het vermogen bij zelf sparen in box 3. Hierover betaalt u 1,2% belasting (over het gemiddelde vermogen) per jaar, maar met z'n tweeën is er een vrijstelling voor de eerste € 40.630,-. Over het meerdere betaalt u jaarlijks 1,2%, dat is best te overzien, zeker omdat de aflossingsvrije hypotheek ook een lage kostenstructuur heeft.

U kunt voorlopig prima sparen en jaarlijks bezien of u bereid bent deze heffing te betalen of anderzijds als dan een ander spaarproduct op te zetten zoals banksparen etc. of u kunt ook aflossen. Hiermee vermindert de rente aftrek mogelijkheid.

Misschien is deze vorm wat minder fiscaal optimaal. Het scheelt u een hoop gedoe, kosten die u anders aan anderen kwijt bent en geeft u veel vrijheid (en dat kan ook een nadeel zijn voor sommigen).

voordelen zelf sparen hypotheek:

  1. maximale rente aftrek gedurende de looptijd van de hypotheek (als u niet aflost)
  2. u kunt over het opgebouwde vermogen beschikken
  3. het spaardeel is flexibel af te stemmen op de situatie (bij ruime tijden/meevallers meer, bij krappe tijden minder), geen regels.
  4. Duidelijk, geen onbegrijpelijke dingen. U heeft zelf het heft in hand.

nadelen zelf sparen hypotheek

  1. vermogensopbouw is niet vrij van heffing (beperkte suboptimalisatie)
  2. discipline; met een automatische overboeking naar een spaarrekening die u niet dagelijks ziet is dit goed oplosbaar.

De variant op de zelf sparen hypotheek is de zelf beleggen hypotheek of eigen gemengde spaar/beleg hypotheek. Maar dat had u al begrepen waarschijnlijk.

Een zelfsparenhypotheek is nog niet zo slecht.

zelf sparen hypotheek

zelf beleggen hypotheek