Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Betalen voor Hypotheekadvies, kosten hypotheekadviseur, waarom de bank betalen voor een hypotheekadvies? 

Betalen voor een hypotheekadvies of hypotheekadviseur?

Nu het provisieverbod alweer bijna een half jaar van toepassing is, blijkt dat steeds vaker hypotheken rechtstreeks bij de banken worden afgesloten i.p.v. bemiddeling via een hypotheekadviseur.

Nu banken min of meer verplicht zijn om advieskosten te rekenen en geen afsluitprovisies meer mogen geven aan tussenpersonen, blijkt dat consumenten  minder geld over hebben voor advies dan de tussenpersoon in de regel wil rekenen (en voorheen kregen).

Het lijkt erop dat de consument uiteindelijk goedkoper uit is omdat het gemiddelde hypotheekadvies dat een bank rekent lager is dan dan de afsluitkosten. Let wel het is natuurlijk de vraag of de consument ook het laagste tarief krijgt....

Nu kun je natuurlijk ten eerste de vraag stellen wat het advies nu daadwerkelijk inhoudt en het niet gewoon het volgen van een lijstje vereisten is die door de AFM is opgelegd. Voorts is het natuurlijk heel vreemd dat de commercieel verkoper (=adviseur) advieskosten mag rekenen voor verkoop van eigen produkten.

Nee wij vinden dat de banken niet perse advieskosten zouden moeten rekenen maar geheel vrij gelaten moeten worden in de tarifering. Banken verkopen gewoon producten en moeten die goed prijzen, zij zouden als zodanig helemaal geen hypotheekadvies moeten geven. Dat zij verder geen commerciele verbintenissen met een tussenpersoon mogen hebben vinden wij natuurlijk een prima zaak. De eindconsument moet betalen voor advies en de wijze waarop is een zaak tussen eindconsument en tussenpersoon. Daar hoort de overheid zich verder niet mee te bemoeien.

kosten hypotheekadvies - kosten hypotheekadviseur

Waarom zou u de bank moeten betalen voor een hypotheekadvies?
Wij weten het niet!