Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Oversluiten hypotheek wordt minder moeilijk

Oversluiten hypotheek minder moeilijk

Vanaf januari 2013 wordt het minder moeilijk uw hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekaanbieder. De Jager heeft een aantal maatregelen genomen om de positie van de hypotheek consument sterker te maken ten opzicht van de bank.

Per 1 januari 2013 gelden voor de banken:

  1. Een bank is verplicht het nieuwe rentevoorstel (bij afloop van de rentevaste periode) tenminste 3 maanden voor het einde van de rentevaste periode op te sturen.
  2. De bank is bovendien verplicht dezelfde rentetarieven te hanteren zoals die ook zouden gelden voor nieuwe klanten (komt hiermee een eind aan de boete premie die trouwe klanten betalen?)
  3. Er mogen geen extra kosten in rekening gebracht worden voor het oversluiten van de hypotheek.

Houdt er echter rekening mee dat oversluiten in praktijk vaak door de huidige marktomstandigheden om andere redenen lastig kan zijn, met name wanneer de overwaarde beperkt is. De banken hanteren immers alweer enige tijd een veel scherper financieringsbeleid; in de praktijk kunt u minder lenen dan voorheen.

Beschikt u over een royale overwaarde en financieringscapaciteit dan kan het geen kwaad elders tijdig offerte op te vragen om te bepalen over oversluiten zin heeft. Het papierwerk is flink toegenomen.

Vanaf 2013: oversluiten hypotheek minder moeilijk!