Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Herintroductie van de annuïtaire hypotheek? Als het aan Piet Moerland ligt wel!

Herintroductie van de annuïtaire hypotheek?

Gaat de annuïtaire hypotheek weer opkomen? Als het aan Piet Moerland (voorzitter van de Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker) ligt wel.

De Rabobank steunt van harte de inperking van de aflossingsvrije hypotheek en ziet de komende stap als tussenstap naar de herintroductie van de annuïtaire hypotheek, een hypotheekvorm die alweer zo'n 15 jaar uit beeld is verdwenen.

Met een annuïtaire hypotheek betaalt u een vast bedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit een aflossingsdeel en een rentedeel. De annuïteit is zodanig opgebouwd dat u op het begin heel weinig aflost en veel rente betaalt en later andersom. Het aflossingsdeel neemt dus toe naarmate de looptijd vordert. Als gevolg hiervan zullen de netto maandlasten geleidelijk aan gaan stijgen. In de praktijk is deze stijging vaak niet zo belangrijk: het geld wordt immers minder waard. De annuîteiten hypotheek is fiscaal zeker minder efficiënt dan een spaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek.

Ik kan de gedachtengang van Piet Moerland wel volgen en vind het eigenlijk een goed plan. De annuïtaire hypotheek is in de beginfase een van de goedkoopste hypotheekvormen en daar ligt bij velen het probleem. Verder is de annuïtaire hypotheek eenvoudig gestructureerd en na uitzitten van de rit heeft u de hoofdsom altijd afgelost. Fiscaal gezien ook eenvoudig zonder allerlei moeilijke regels en beperkingen. Vanuit de bank bekeken biedt de annuïtaire hypotheek ook meer zekerheid. 

Bovendien zou een grootschalige introductie van de annuïtaire hypotheek vanzelf de renteaftrek discussie doen verstommen, we lossen immers vanzelf gedurende de looptijd af. 

noot:

We zouden eens wat minder moeten kijken naar de fiscaliteit en optimalisatie daarvan. Het niet beperken van de renteaftrek is de grootste boosdoener geweest tot het bedenken van allerlei creatieve hypotheekvormen, die de renteaftrek optimaal uitmolken en uiteindelijk de huizenprijzen enorm hebben opgedreven. Er zouden ook zeer zeker minder woekerpolissen zijn ontstaan en de hypotheekadviseurs zouden een eenvoudiger job hebben.