Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Vaart achter nieuwe hypotheekregels

Minister De Jager wil nu dat de banken snel komen met nieuwe hypotheekregels. De banken hebben tot 1 februari de tijd gekregen om de hypotheekregels zelf aan te scherpen. Als zij niet met een aanscherping komen zal de minister zelf met aanscherpingen komen via een Algemene Maatregel van Bestuur.

Nieuwe hypotheekregels moeten erop gericht zijn de hypotheekverschaffers (de consumenten) te beschermen tegen overkreditering en te gemakkelijk kunnen lenen op hun eigen huis. Enerzijds hebben we het dan over de omvang van de lening t.o.v. de waarde van de woning en anderzijds over de hypotheeklasten in vergelijking met het besteedbaar inkomen.

Minister de Jager kondigde af dat hij hypotheken met hoger dan 112% van de waarde van de woning niet acceptabel vindt. Wij zien hier helemaal geen aanscherping overigens. De meeste banken financieren tot ca. 125% van de executiewaarde van de woning. Die 125% over de executiewaarde ligt erg dicht bij de 112% over de waarde van de woning. Deze regel wordt in de praktijk bij de grootbanken al lang aangehouden.

Voor wat betreft de hypotheeklasten in vergelijk met het (besteedbaar) inkomen laat De Jager zich nog niet uit. Een oude regel is dat de woonlasten maximaal 30% mogen zijn van het besteedbaar inkomen. Door de lage rentes van afgelopen jaren zijn er wel hypotheken verstrekt van 5 tot 6 keer het inkomen. Voorheen lag dit meer in de buurt van 3-4 keer het inkomen.

Elke beperking van de hypotheekruimte zal voornamelijk invloed hebben op de jonge huizenkoper en daarmee de startersmarkt. Zij genieten in het algemeen nog een beperkt inkomen en hebben nauwelijks eigen geld.