Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Woning met erfpacht moeilijk financierbaar!  

Woning met erfpacht moeilijk financierbaar

Het afgelopen jaar zijn veel minder financieringen (hypotheken) afgesloten op woningen waarop erfpacht berust. Er is sprake van een woning met erfpacht als de woning op de grond van een ander staat en de woningeigenaar hier jaarlijks een vergoeding voor betaald.

Tot voorheen deden banken niet moeilijk over een hypotheek op een woning met erfpacht, maar sinds er sprake is van daling van woningprijzen en discussie over het beperken van de hypotheekomvang ligt de markt voor hypotheken op woningen met erfpacht ernstig onder druk. Dit treft met name de verkopers die overigens in het verleden wel goed hypotheek konden krijgen. Als de financiering van woningen met erfpacht onder druk ligt, zal dat zeker invloed gaan hebben op de waarde van de woningen met erfpacht.

De Vereniging Eigen Huis vindt dat de banken hun beleid weer direct zouden moeten aanpassen en weer wat ruimhartiger zouden moeten omgaan met het verschaffen van een hypotheek op een woning met erfpacht.

Nu zijn wij het hier niet mee oneens, anderzijds vinden wij dat de last van de erfpacht wel degelijk in de omvang van de hypotheekverstrekking opgenomen dient te worden. Het is een jaarlijks terugkomende last die te maken heeft met je bezit: de woning. De contracten van erfpacht zijn niet altijd even helder en soms is er nauwelijks beperking gesteld aan toename (indexatie). In potentie biedt dat een hoog risico voor huiseigenaar en dus ook bank.