Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Aflossen van hypotheek: schulden verdwijnen niet vanzelf, spaargeld wel!

Deel hypotheek aflossen (voor einde jaar)

Wellicht wilt u maximale renteaftrek genieten vanuit principe, maar bedenk u betaalt de rente aan de bank en de fiscus geeft u wat terug. Overigens van het geld dat u zelf verdiend heeft en waarvoor inkomensbelasting (of loonbelasting) is afgedragen.

Heeft u de nodige liquide middelen en zorg hoe die te beheren dan ligt een antwoord voor de hand. Wellicht is aflossen van een deel van uw hypotheek een goede zaak. Nu betaalt u immers de vermogensrendementsheffing van 1,2% over het grootste deel van uw vermogen. Met een 'risicoloze belegging' levert u in op uw vermogen.

Aflossen betekent ook het vermogen in box 3 verminderen!

In de regel kunt u boetevrij 10 of 20% van de oorspronkelijke hypotheek boetevrij aflossen.  In deze tijden is het niet onaantrekkelijk uw lening voor een deel af te lossen. Ja u geniet dan nu en in de toekomst minder renteaftrek, daar tegenover staat meer onafhankelijkheid en wellicht een lagere hypotheekrente als uw rentevaste periode afloopt.

Heeft u een lage resthypotheek dan is het aflossen hiervan zowiezo handig, immers het eigen woningwaarde forfait (een fiscale bijtelling) valt ook weg.

Wilt u aflossen, doe dit dan voor het einde van het jaar; voor de vermogensrendementsheffing is de stand van 1 januari de basis. 

aflossen van hypotheek, minder zorg

Schulden verdwijnen niet vanzelf, spaargeld wel.