Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Fiscale optimalisatie renteaftrek eigen woning bij fluctuatie inkomen en inkomensdaling

Fiscale optimalisatie renteaftrek bij fluctuatie / daling inkomen

Voorziet u voor volgend jaar een (scherpe) inkomensdaling? Betaal dan voor 31 december tot een maximum van 6 maanden hypotheekrente vooruit en geniet optimaal van uw fiscale renteaftrek eigen woning dit jaar!

Het is in fiscale zin toegestaan tot een maximum van 6 maanden de hypotheekrente vooruit te betalen en deze vooruitbetaling van rente volledig aftrekbaar te maken in het lopende kalenderjaar. Het is interessant om dit in december te overwegen als u voorziet dat uw inkomen volgend jaar zodanig daalt dat u in een lagere belastingschijf terecht komt. Door 6 maanden rente vooruit te betalen profiteert u van een hogere renteaftrek.

Uw bank zal in de regel medewerking verlenen, immers zij heeft voordeel bij vooruit ontvangen rente (nee op een rentevergoeding op deze vooruitbetaling hoeft u niet te rekenen), u maakt winst omdat u in het lopend jaar in een hogere belastingschijf de vooruitbetaalde rente kunt aftrekken.

Let wel: het opvolgend jaar kunt u de vooruitbetaalde rente niet opnieuw in de aftrek opnemen.

Evenzo is het mogelijk tot een maximum van 6 maanden de rente achteraf te betalen en die aftrek pas in het opvolgend kalenderjaar te nemen.

Fiscale optimalisatie renteaftrek eigen woning bij fluctuatie inkomen en inkomensdaling