Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

Lenen van familie of ouders. - Renteaftrek zonder hypotheek van bank - rendement binnen familie!

Leen van uw familie en geniet toch renteafrek!

Het is een misverstand te denken dat u alleen renteaftrek kunt genieten als u een hypotheek bij de bank heeft afgesloten. De fiscus stelt helemaal niet als eis dat u slechts met een bancaire hypotheek hypotheekrente kunt aftrekken. Een lening voor het verwerven van uw woning kunt u overal afsluiten en voor zover een en ander binnen de andere regels valt (eigen woning reserve..) is renteaftrek toegestaan.

Welnu:

Heeft u in uw familieleden die relatief kapitaalkrachtig zijn en ruim in de liquide middelen zitten?

Dan kan het handig en verstandig zijn een deel van de bancaire hypothecaire lening over te sluiten naar uw familie. Broer, zus of waarschijnlijk ouders. U leent dan van uw eigen familie - een hypotheek hoeft u niet perse te vestigen - in plaats van bij de bank. Voor zover u de financiering oversluit is er niets aan de hand voor de renteaftrek. 

U betaalt dan de rente aan uw famlie Het mes snijdt aan twee kanten:
Uw familie of ouders zullen meer rente ontvangen dan zij krijgen bij de bank en u kunt de rente gewoon aftrekken. De facto is de winst van de bank de winst voor uw familie en ja min of meer belastingvrij! Uiteraard is de vermogensrendementsheffing van toepassing bij uw familie/ouders (uitgaande van Nederlandse situatie), maar dat is niet anders dan dat zij het geld bij de bank parkeren (en de facto de inflatie niet zullen bijhouden).

Beter de winst in famlie te houden maken dan de bank winst te geven. Natuurlijk de overtollige middelen moeten een vrij permanent karakter hebben, en de relatie moet goed zijn. Het is een zakelijke transactie. Maar het kan ook verstandig zijn. Een belegging in uw woning is misschien - ondanks de huidige waardedalingen - misschien minder risicovol als andere alternatieven.

Afhankelijk van de hypotheek kunt u in de regel 10% tot 20% per jaar boetevrij aflossen. Het is dus mogelijk geleidelijk aan uw bancaire hypotheek over te sluiten naar een lening van uw familie (broer, zus, ouders). 

Let wel dat u de juiste overeenkomst aangaat en op de juiste manier handelt. Voor eventuele vragen kunt u contact met ons opnemen.

Optimalisatie rendement renteaftrek: lenen van uw familie!