Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

voorschot op erfenis en aflossen bancaire hypotheek en geniet van hypotheek renteaftrek

Voorschot erfenis en aflossen bancaire hypotheek

Behoort u tot de gelukkigen die zicht hebben op een (forse) erfenis met ouder(s) op leeftijd? Dan kan het interessant zijn een voorschot te nemen op uw erfenis en hiermee een (deel van) de bancaire hypotheek af te lossen.

Een deel van de oudere oudergeneratie bezit best forse liquiditeit en heeft dit vaak niet eens meer nodig in behoefte en levenspatroon. Soms vormt het beheer van dit vermogen zelfs een last of wordt er nalatig mee omgesprongen.

Het kan dan voor u interessant zijn een voorschot op de erfenis te vragen als vorm van een lening en die lening aan te wenden om uw bancaire hypotheek af te lossen. De lening van uw ouders treedt dan in plaats van de bancaire hypothecaire lening (u sluit uw hypotheek over).

Het mes snijdt nu aan twee kanten:

  1. u betaalt uw ouder(s) een rente die hoger is dan zij ontvangen via de bank. Zij maken dus meer rendement met minder zorg.
  2. U kunt de rente gewoon aftrekken van uw belasting. Het is niet anders dan de normale hypothecaire renteaftrek.

Er is nog een pluspunt: het zorgzaam opgebouwde vermogen van uw ouders (en zeer waarschijnlijk opgebouwd door stijging van huizenprijzen) wordt even zo zorgzaam weer besteed aan woning van de volgende generatie.

Verder is het mogelijk dat uw ouders weer een deel van de rente aan u terugschenken. Jaarlijks mogen ouders aan elk van hun kinderen belastingvrij een bedrag van ca € 5.000 schenken (voor 2012/2013: € 5.030). Zo wint u ook nog aan liquiditeit. De schenking staat overigens los van het betalen van rente.

Er is geen gevolg voor de box 3 vermogens. De leningen behoren tot het box 3 vermogen van uw ouders en bij u blijft de totaal hypothecaire lening in box 1 hetzelfde.

Wellicht is een voorschot op de erfenis voor u interessant!

aflossen van hypotheek, minder zorg

Schulden verdwijnen niet vanzelf, spaargeld wel.