Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... de koopsom (koopsom polis) is een spaarverzekerprodukt, met een eenmalige koopsom (inleg) spaart u - deels verzekerd - voor een eenmalige uitkering. Koopsom, bij pensioengat: premie aftrekbaar, uitkering belast.

Koopsompolis

Een koopsom of lijfrentepolis is een spaarverzekerprodukt waar u met een eenmalige storting, spaart voor een toekomstige eenmalige uitkering. De premie voor een koopsom is aftrekbaar van het inkomen (u geniet belastingaftrek) voor zover er sprake is van een pensioengat. De uitkering van een koopsom is IB belast. (Nu aftrek, later belasting betalen).

U kunt meerdere jaren achtereen een koopsom afsluiten.

Een koopsom polis wordt aangeboden in verschillende varianten, belangrijkste verschillen zijn de uitkering en de wijze waarop een spaarpot wordt opgebouwd (beleggen of sparen).

  1. koopsom polis keert uit bij in leven zijn op einddatum
  2. de koopsom polis keert uit bij leven met restitutie bij overlijden
    in het geval van overlijden ontvangen de nabestaanden de ingelegde koopsom
  3. koopsom gemengde verzekering
    in het geval van overlijden voor einddatum ontvangt de begunstigde een gegarandeerd bedrag
  4. een koopsom kan een vast bedrag inhouden op einddatum (gegarandeerd)
  5. een koopsom polis kan open eindbedrag hebben, de premies worden deels belegd waardoor het rendement op voorhand niet te bepalen is.

De uitkering van een koopsom kan weer ingelegd worden op een lijfrentepolis voor een periodieke uitkering. In dat geval is de uitkering niet belast maar schuift die in de lijfrente-uitkering weer door. U kunt omzetten in direct ingaande lijfrente of uitgestelde lijfrente.

Een koopsom polis wordt vaak omgezet in lijfrente of lijfrenteverzekering

 

De koopsom polis