Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

De goedkoopste hypotheek, de hypotheek met de laagste maandlasten vindt u dicht bij huis! Lees snel verder.

De goedkoopste hypotheek!

 

De goedkoopste hypotheek of de hypotheek met de laagste maandlasten vindt u dicht bij huis! Let wel niet voor iedereen weggelegd, maar er is een grote bevolkingsgroep voor wie dit van toepassing kan zijn. Om de meest fiscaal efficiënte en tegelijkertijd de meest goedkope financiering voor uw woning te creëren, dient u te beschikken over bereidwillige familie/ouders (of vrienden) met 'overtollig' kapitaal of een eigen bv (vennootschap) met niet gebruikt liquiditeiten/vermogen.

Veel mensen denken dat je een hypotheek bij een bank of verzekeraar moet afsluiten om in aanmerking te komen voor aftrek van hypotheekrente. Dit is echter niet zo. Nu zijn banken in principe natuurlijk wel de aangewezen instanties voor het afsluiten van een hypotheek en is vergelijk van de de 'aanbiedingen' altijd raadzaam om tot een goedkope hypotheek te komen.
De belastingwet stelt helemaal geen eis wie de leningverschaffer voor uw woning is en stelt zelfs geen eis van vestiging van hypotheek (behalve dat u niet aan uzelf of fiscaal partner kunt uitlenen en rente-aftrek kunt genieten). De goedkoopste hypotheek vind u dan ook mogelijk dichter bij huis. Heeft u nu ouders (of vrienden) die goed in de slappe was zitten en henzelf en u willen helpen of heeft u een BV met kapitaal (bv een ontslagvergoeding die is omgezet in stamrecht) dan ligt de oplossing voor een fiscaal efficiënte financiering van uw eigen woning dichtbij.

Hoe verkrijgt u nu een goedkope financiering of goedkope hypotheek voor uw woning?

U leent geld van uw ouders of van uw BV (dit kan met een relatief eenvoudige overeenkomst) en herfinanciert hier (een deel) van uw bestaande hypotheek of sluit deze af bij aankoop van een nieuwe woning. Voor zover een en ander in de bijleenregeling past en uw uw bestaande hypotheek daadwerkelijk herfinanciert, is de rente die u aan uw ouders (vrienden) of BV betaalt volledig aftrekbaar. Zo makkelijk? Ja, maar de rente dient wel enigszins marktconform te zijn. Daar valt altijd aan te structureren. De rente kan juist wat lager zijn zeker als er sprake is van een forse overwaarde of juist wat hoger (dat kan soms handig zijn). In praktijk is er best ruimte en kunt u mits u voldoende vermogen heeft best wat lager zitten dan de gemiddelde bank.

Is dit nu aantrekkelijk? Jazeker!

Zeker de huidige marktsituatie waar de de hypotheekrentes zijn opgelopen en anderzijds de vergoeding over spaargeleden zeer laag is, biedt deze woning financieringsconstructie naar twee kanten veel voordelen. Voorbeeld:

Stel u sluit een leningsovereenkomst voor uw woning met uw ouders op 4%. Uw ouders ontvangen dan 4% rente (dit is meer dan dubbele wat zij thans van de bank krijgen) en u betaalt 4%, al snel zo'n 1.5%-2% minder dan een reguliere bank u in rekening wilt brengen. Het rendement ontvangen uw ouders belastingvrij (box 3) terwijl u wellicht 50% van de betaalde rente in box 1 kunt aftrekken. In dat geval betaalt u netto 2% en uw ouders ontvangen (netto) 4%. Dit is het eerste voordeel!

Tweede voordeel: Uw ouders zullen waarschijnlijk eerste pandrecht, geen levensverzekering of andere verzekeringen verlangen. Dit is het tweede voordeel. Ook een verzekering kost geld. En tussentijdse aflossingen? waarom?

Derde voordeel: De bank houdt bij haar hypotheek-omvang beoordeling nauwelijks rekening met andere financieringen op uw eigen woning, zolang daar maar geen hypothecaire zekerheid op berust. U leent dan minder bij de bank en kunt een betere rente bedingen!

Los van de lening zouden uw ouders u jaarlijks geld kunnen schenken (de maximale jaarlijks fiscale vrijstelling voor 2011 is € 5.030 bij kinderen). Leent u € 100.000 bij uw ouders en betaalt u de rente (€ 4.000) bijvoorbeeld op 30 december, dan kunt up 1 januari weer € 5.030 retour zien. Dat is een vierde voordeel.

Dit kan u zo honderden euro's per maand schelen en dat zet meer zoden aan de dijk dan praten over 0,1% rentekorting bij de bank!

Bedenk wel dat u een en ander goed vastlegt en structureert. Kijk hierbij ook naar gevolgen bij eventuele scheiding e.d. en dat geldt vooral voor de schenkingen. Een lening is immers een lening. Met een beetje handigheid kunt u het meeste naar wens uit structureren. Natuurlijk spelen er ook andere zaken mee. Wellicht willen uw zus of broer ook!

De goedkoopste hypotheek, het kan simpeler zijn dan uw denkt, ook uw ouders kunnen er duidelijk voordeel van hebben. Bekijk het zakelijk. Als een bank u geld zou willen lenen, zouden uw ouders dit ook kunnen doen zonder buitensporig risico. 

Goedkoopste hypotheek

hypotheek met de laagste lasten

regel je dicht bij huis