Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... de ene hypotheekadviseur is niet hetzelfde als de andere hypotheekadviseur, hypotheekadviseurs zijn niet altijd onafhankelijk, verbetering op komst.

De hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur dient en kan u als koper te adviseren over en u terzijde staan bij onder andere:

  • de voor u meest passende hypotheek
  • het maken van de hypotheek en lasten berekeningen
  • u te informeren over lasten (en lusten)
  • offertes aan te vragen
  • u te helpen bij beoordeling van het beste aanbod
  • u te informeren over de fiscaliteit
  • te ondersteunen in de hypotheek aanvraag en afhandeling hiervan.

Voor een goed hypotheekadvies zal een goede hypotheekadviseur zich op de hoogte moeten stellen van uw persoonlijke financiële situatie, uw eigen woning en hypotheken verleden (en mogelijk die van uw partner), de gezinssituatie, maar ook uw persoonlijke kijk op risico en levensinstelling, ambities en perspectieven.
Een hypotheekadviseur die alleen vraagt naar inkomen, spaargeld en overwaarde en die het alleen heeft over de goedkoopste hypotheek, heeft niet noodzakelijk de beste hypotheek in uw situatie voor ogen.

Kunt u zonder hypotheekadviseur?

Dat is lastig te beoordelen. Velen wel en velen niet. Een fout of verkeerde inschatting kan u duur komen te staan, maar ook met een hypotheekadviseur gebeuren deze dingen.

Waar verdient de hypotheekadviseur aan?

Vanaf 1 januari 2013 is de provisieregeling niet meer toegestaan. Een hypotheekadviseur is verplicht u te factureren voor het advies en mag deze adviesvergoeding niet meer versleutelen in een provisie. De advieskosten mogen een vaste prijs bedragen of mag gebaseerd zijn op een vergoeding per uur.

De belangrijkste consequentie naast het bereiken van meer transparantie over de vergoeding, is dat u niet meer vrijblijvend kunt shoppen bij verschillende hypotheekadviseurs. Na een vrijblijvend eerste kennismaking zult u moeten kiezen en ook als u uiteindelijk niet tot een koop overgaat (en hypotheek afsluit) is het zeer goed mogelijk dat u wel een vergoeding moet betalen.

Het is mogelijk ook een service abonnement af te sluiten.
Ook als u rechtstreeks naar een bank gaat zal deze bank advieskosten in rekening brengen. Dit mag niet meer onder de kostenpost afsluitprovisie.

hypotheekadvies hypotheekadviseurs