Home Hypothekenlink, dé link naar uw hypotheek

Home | ContactNieuws

Hèt hypotheken informatiepunt

van Nederland

... rente op uw hypotheek, kiest u een rentevaste hypotheek of een hypotheek met variabele rente?

Hypotheekrente: rentevaste termijn of variabele rente?

De hypotheekrente is een dankbaar onderwerp in gesprek. Rentetarieven voor hypotheken worden veelvuldig geraadpleegd. Aanbieders adverteren met de laagste hypotheekrentes. Kiest u een lage variabele hypotheek-rente of een rentevaste periode?

De belangrijkste direct zichtbare hypotheeklast is nog altijd de rente. Het is misschien daarom dat we er zo op gericht zijn. Rente is belangrijk, maar ook belangrijk zijn de hypotheek voorwaarden., want bij de keuze van een variabele of rentevaste periode hypotheek kunnen de hypotheek voorwaarden het verschil uitmaken als u van gedachte wisselt.

Een hypotheek-lening wordt aangegaan voor de lange termijn, het moment waarop een hypotheek wordt aangegaan is min of meer toevallig, vaak uit persoonlijke situatie en de actuele rentetarieven die voor hypotheken gehanteerd worden en waaruit we dan moeten kiezen zijn dat dan ook.
Toch moeten we dan weer kiezen voor een variabele rente of een rentevaste periode en voor hoeveel jaar dan rentevast?

Er is geen algemene raad te geven wat verstandig is: kiezen voor een relatief lange vaste rentetermijn of voor een korte vaste rentetermijn of gaat u voor de laagste variabele rente.
De verstandigste rentevaste-termijn voor uw hypotheek wordt niet alleen bepaald door een kale rekensom, maar is zeer afhankelijk van hoe u tegenover fluctuerende rente staat, of uw maandelijks inkomen fluctuaties in hypotheeklast toelaat en vooral ook of u bereid bent een langere tijd een  hogere maandlast te betalen, t.o.v. het vertrekpunt bij afsluiten van een hypotheek. 

Meer over de variabele rente en rentevaste termijnen van een hypotheek:

hypotheekrente en rentevaste periode